KUDA SE SAKRITI ZA VRIJEME POTRESA

U svjetlu nedavnih potresa koji su pogodio Japan, sada Italiju ovo morate pročitati! Molim Vas, prosljedite link dalje.
UPOZORENJE: Autor je iskusan član spasiteljskog tima koji pronalazi preživjele u ruševinama i tvrdi da je to najbolji način za preživljavanje POTRESA
to da se NE SMIJETE sakrivati pod stol ili u okvir vrata već potražiti „Trokut života“
PROČITAJTE I PODIJELITE S PRIJATELJIMA

KUDA SE SAKRITI ZA VRIJEME POTRESA 


Sjećate se savjeta da se za vrijeme potresa treba sakriti ispod stola ili u okvir vrata? PA, zaboravite ga!!! Ovo je nešto što zaista otvara oči i jednog dana može spasiti vaš život ili život nekog drugoga.

Izvadak iz članka Douga Coppa:
Ime mi je Doug Copp i ja sam direktor Američkog internacionalnog tima za spašavanje (ARTI), svjetski poznatog tima.
Informacije iz ovog članka će spasiti živote tijekom potresa.
Upuzao sam u 875 urušene zgrade, radio s timovima iz 60 država, osnovao spasilački tim u nekoliko zemalja i član sam mnogih spasilačkih timova u rtaznim zemljama. Bio sam UN stručnjak za pružanje pomoći dvije godine i radio sam na pomaganju kod svih većih nesreća u svijetu od 1985., osim u slučaju više istovremenih nesreća.
Prva kuća u koju sam ušao nakon potresa je bila škola u Mexico Cityu tijekom potresa 1985.  Svako dijete je bilo sakriveno ispod stola. Svako je dijete bilo zdrobljeno. Mogli su preživjeti da su legli u prolaz između stolova. To je bilo užasno i -- nepotrebno.



Jednostavno rečeno, kada se zgrada urušava, težina stropa pada na objekte ili namještaj te ih drobi i uništava ali prostor odmah uz te objekte ostaje prazan - NE ispod njih. Taj prostor ja zovem „trokutom života“. Što je objekt veći i čvršći, manje će se sabiti, time če ostati veća slobodna površina pored njega, a time i veća vjerojatnost da osoba koja se tu sakrila prođe bez ozljeda. Idući put kad budete u mogućnosti pogledati urušene zgrade na TV-u, prebrojite „trokute“ koji su nastali. Ima ih svuda, To ne česti oblik koji se vidi kod urušenih zgrada. 

SAVJETI ZA SIGURNOST TIJEKOM POTRESA

1) Skoro svatko tko „zaroni i sakrije se ispod“ tijekom urušavanja zgrade, biva zdrobljen – ljudi koji se zavuku pod stol ili slično.

2) Životinje i mala djeca instinktivno zauzimaju fetalni položaj – to i vi trebate napraviti tijekom potresa. Na taj način možete preživjeti i minimalizirati ozljede jer zauzimate najmanju površinu. Legnite pored nekog objekta – ležaja, sofe, auta,  bilo kojeg velikog objekta koji će se malo sabiti i ostaviti dovoljno prostora za sakrivanje.

3) Drvene zgrade su najsigurnije u slučaju potresa jer je drvo fleksibilno i lagano se poimiče dok tlo podrhtava te pri urušavanju nastaju velike praznine za sakrivanje. Isto tako, drvo ima znatno manju masu od betona ili cigla – cigleni zidovi se lome na pojedine komade i uzrokuju više ozljeda od betonskih koji se obično razlome u manje velikih i teških komada.

4) Ako ste u krevetu tijekom potresa, siđite s njega jer na podu oko kreveta, u slučaju urušavanja stropa, ostane dovoljno prostora za sakrivanje.

5) Ukoliko se potres dogodi kad niste u mogućnosti lako i brzo izaći iz zgrade, lezite na pod i savinite se u fetalni položaj pokraj nekog velikog objekta ili dijela namještaja.